Χρώματα
Τα χρώματα είναι παντού γύρω μας. Τα τρία βασικά χρώματα, είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο. Ωστόσο, σε αυτά, συνήθως προσθέτουμε και το πράσινο. Τα 4 αυτά χρώματα, και κατά ακολουθία οι αποχρώσεις αυτών, απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των χρωμάτων που συναντάμε καθημερινά, τόσο στο φυσικό, όσο και στο μη περιβάλλον μας.

Συνεπώς, η εκμάθηση των χρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Μάλιστα τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μέσω, ή βάση για την επικοινωνία των ατόμων και ειδικά των ατόμων με αναπηρία. Επομένως, τα χρώματα, ιδίως τα 4 βασικά, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που είναι καλό να μάθει ένα άτομο.
Υπάρχουν πραγματικά, πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε για να μάθει κάποιος τα χρώματα. Ακολούθως, θα σας παρουσιαστεί μία από τις πιο απλές, γρήγορες και εύκολες, η οποία με μικρές παραλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Συλλέξτε αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας. Μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κορδέλες, κάρτες,

λουλούδια, κουμπιά, ρούχα, σφουγγάρια, πέτρες που έχετε χρωματίσει, οτιδήποτε. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχετε 4 ίδια αντικείμενα, καθένα από τα οποία να έχει άλλο χρώμα. Παραδείγματος χάριν, έναν κόκκινο μαρκαδόρο, έναν κίτρινο, έναν πράσινο και έναν μπλε. Έπειτα, πάρτε 4 φύλλα χαρτί Α4, ή χαρτόνια με τα 4 αυτά χρώματα. Αν επιλέξετε το λευκό χαρτί, τότε κάθε φύλλο θα πρέπει είτε να το ζωγραφίσετε ολόκληρο, είτε έστω ένα περίγραμμα του. Στο τέλος, κάθε φύλλο θα πρέπει να έχει διαφορετικό χρώμα.
Μόλις έχετε έτοιμα όλα τα υλικά, βάλτε πάνω σε ένα τραπέζι, ή ακόμη και στο πάτωμα, τις 4 καρτέλες (χαρτόνια, ή χρωματισμένα χαρτιά). Καθίστε μαζί με το παιδί σας, είτε δίπλα του, είτε απέναντί του. Ξεκινήστε, δείχνοντάς του την κάθε καρτέλα και λέγοντας το χρώμα που παρουσιάζει. Έπειτα, δείξτε του τα αντικείμενα, ένα-ένα την φορά. Μπορείτε να λέτε το χρώμα του αντικειμένου που

παρουσιάζετε, την ώρα που το κρατάτε, το οποίο σταδιακά μπορείτε να το σταματήσετε.
Ακόμη, στην αρχή της δραστηριότητας, καλό είναι να παρουσιάζεται τα 4 ίδια αντικείμενα μαζί και να τα δίνεται ένα-ένα στο παιδί για να τα βάλει πάνω στην αντίστοιχη καρτέλα. Αργότερα, αν θέλετε μπορεί να ανακατέψετε όλα τα αντικείμενα μαζί. Τέλος, όταν ξεκινάτε μπορείτε να κάνετε εσείς κάποιο παράδειγμα, αντιστοιχώντας 4 αντικείμενα στις καρτέλες των χρωμάτων που ταιριάζουν. Σταδιακά μπορείτε να αποσύρετε την βοήθεια που παρέχετε, καθώς το παιδί εξοικειώνεται με την δραστηριότητα και τα καταφέρνει καλύτερα.
Αφού το παιδί ολοκληρώσει την αντιστοίχιση μπορείτε να του ζητήσετε να κάνει και την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή να σας δώσει πίσω τα αντικείμενα ένα-ένα. Μπορείτε να ζητήσετε, είτε γενικά π.χ. «θέλω κάτι κόκκινο» ή «πάρε κάτι κόκκινο», είτε πιο συγκεκριμένα, «θέλω/πάρε την μπλε

κορδέλα.
Μην απογοητευτείτε αν η δραστηριότητα δεν είναι επιτυχείς με την πρώτη φορά. Μπορεί να χρειαστούν πολλές επαναλήψεις μέχρι να κατακτηθεί η γνώση και ακόμη και με διαφορετικά αντικείμενα προκειμένου να γίνει γενίκευση και διατήρησή της.
Καλό σας
Σαββατοκύριακο!