Τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο
Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν να μένουν μέσα ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Επιπρόσθετα, για την πλειονότητα των ατόμων το Σαββατοκύριακο είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε για να περάσουμε με τα άτομα που αγαπάμε περισσότερο δηλαδή, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε κάτι διασκεδαστικό και δημιουργικό για να κάνουμε μαζί, ειδικά όταν παραμένουμε μέσα στο σπίτι.
Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσατε να κάνετε και να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας με τους αγαπημένους σας, ακόμη και εντός σπιτιού.
Όλοι μέσα στο σπίτι μας έχουμε κάπου ξεχασμένα κουμπιά, παλιά κέρματα, ρολά από χαρτί υγείας,

χρωματιστά μπαλάκια από αφρολέξ ή βαμβάκι, πούλιες και άλλα αντίστοιχα υλικά. Επίσης, ενδεχομένως να έχουμε διάφορα όσπρια π.χ. φασόλια, φακές, γίγαντες κ.α. Τέλος, όλοι λίγο πολύ έχουμε διάφορα χρωματιστά χαρτιά από περιοδικά ή εφημερίδες που πλέον έχουν παλιώσει, από φυλλάδια και διαφημιστικά προσπέκτους, ακόμη και χαρτάκια για σημειώσεις, ενώ πιθανόν κάποιοι μπορεί να έχουν και υλικά χειροτεχνίας, όπως χαρτόνια και γκοφρέ χαρτί.
Όλα αυτά τα υλικά λοιπόν, μπορούμε να τα συγκεντρώσουμε σε ένα τραπέζι, το καθένα σε άλλο δοχείο (μπορούμε και μόνο ένα από τα παραπάνω υλικά, ανάλογα με την διαθεσιμότητα). Στην περίπτωση των χαρτιών μπορούμε εμείς μαζί με το παιδί μας, ή ακόμη και το παιδί μόνο του, να τα κόψει σε κομμάτια και έπειτα να τα κάνουμε μπαλάκια. Για το κόψιμο, δεν είναι απαραίτητο το ψαλίδι. Το παιδί ή/και εμείς μπορούμε να κόψουμε τα χαρτιά με τα χέρια μας. Επιπρόσθετα, θα χρειαστεί ένα χαρτί A4 ή κάποιο χαρτί ή χαρτόνι ίδιου μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους, καθώς και ένας μαρκαδόρος ή στυλό και μια κόλλα. Τέλος, προαιρετικά μπορεί να χρειαστούν νερομπογιές ή τέμπερες.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Καθόμαστε μαζί με το παιδί (απέναντι ή δίπλα του) σε κάποιο τραπέζι, ή/και στο πάτωμα. Τοποθετούμε μπροστά του το λευκό/καινό χαρτί/χαρτόνι και γύρο του τα διαθέσιμα υλικά. Πάνω στο χαρτί μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποιο σχήμα (π.χ. τετράγωνο, τρίγωνο κ.α.),

γραμμές (καμπύλες, ευθείες κ.α.), λέξεις (π.χ. το όνομα του παιδιού) απλά σχέδια (π.χ. μία καρδιά, ένα σπιτάκι κ.α.) ή αν το επιθυμούμε μπορούμε να το αφήσουμε και κενό και το παιδί να αυτοσχεδιάσει με την κόλλα και τα υλικά.
Στην περίπτωση που δημιουργήσουμε κάποιο σχέδιο (πάνω στο οποίο βάζουμε κόλλα), μπορούμε να υποδείξουμε στο παιδί, αν θέλουμε να κολλήσει τα υλικά στο περίγραμμα ή στο εσωτερικό (γέμισμα), καθώς και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υλικά για το περίγραμμα και το εσωτερικό, ή ακόμη και τα διαφορετικά μέρη του εσωτερικού. Τέλος, αν τα υλικά που χρησιμοποιήσουμε επιδέχονται βάψιμο (π.χ. κουμπιά, φασόλια κ.α.) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέμπερες/νερομπογιές για να χρωματίσουμε την κατασκευή μας.
Μέσα από την δραστηριότητα αυτή ασκούνται η λεπτή κινητικότητα του παιδιού, η γνώση χρωμάτων, σχημάτων, γραμμάτων κ.α. καθώς και η γνώση σχετικά με ότι άλλο σχεδιάσουμε, ενώ παράλληλα περνάμε διασκεδαστικά και δημιουργικά το χρόνο μας με το παιδί μας ή/και με τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας που μπορούν να βοηθήσουν στην κατασκευή της χειροτεχνίας μας.
Καλό Σαββατοκύριακο!