Πώς θα αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας;

Updated: Jun 5

Για το παιδί ο ελεύθερος χρόνος έχει εξαιρετική σπουδαιότητα. Μέσα σε αυτόν θα ξεκουραστεί, θα ηρεμήσει, θα ανακαλύψει και θα παίξει. Μερικές φορές οι γονείς θεωρούν ότι ο χρόνος αυτός είναι άγονος αλλά στην πραγματικότητα είναι αναγκαίος και δημιουργικός.

Αποτελεί σημαντική ευκαιρία όταν το παιδί είναι ήρεμο και επιλέξει να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα να παίξουμε και εμείς μαζί του και να αλληλεπιδράσουμε. Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος να χτιστούν σχέσεις και να δημιουργηθούν εμπειρίες, ένας τρόπος να αναπτύξουν την φαντασία τους και να περάσουν καλά. Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο, στην ανάπτυξη της φαντασίας,της προσοχής και της μνήμης.

Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα θα χρειαστούμε ένα παιχνίδι που ξέρουμε ότι αρέσει στο παιδί, όπως αυτοκινητάκια, σβούρες ή κούκλες. Αρχικά, ο γονέας θα δώσει στο παιδί το χρόνο του για να ασχοληθεί με το παιχνίδι και στη συνέχεια θα το προσεγγίσει σιγά- σιγά.

Aς παίξουμε με τα αεροπλανάκια!

Ο γονέας τοποθετεί ένα αεροπλανάκι πάνω στο τραπέζι και στέκεται πολύ κοντά στο παιδί . Αναφέρει “Ας πετάξουμε το αεροπλανάκι” και απογειώνει το αεροπλανάκι εκδηλώνοντας συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού. Περιμένει για μερικά δευτερόλεπτα ώστε το παιδί να πάρει το αεροπλανάκι και να το επιστρέψει στον ίδιο για να το απογειώσει ξανά. Εάν το παιδί δεν αντιδράσει, απογειώνει το δεύτερο και μετά το τρίτο αεροπλανάκι. Με κάθε απογείωση, δίνει μερικά δευτερόλεπτα στο παιδί για να αντιδράσει και να επιστρέψει το αεροπλανάκι στο χώρο της απογείωσης. Εάν κατά την απογείωση του 3ου αεροπλάνου, το παιδί δεν αντιδράσει ο γονέας πιάνει το χέρι του παιδιού, κατευθύνονται προς το αεροπλανάκι, παίρνουν το αεροπλανάκι μαζί και το επιστρέφουν στο τραπέζι για απογείωση. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι το παιδί να επιδιώξει την βλεμματική επαφή μεταξύ του γονέα και του αεροπλάνου.

Με την συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενισχύεται η ικανότητα του παιδιού να μοιράζεται την προσοχή με άλλους, η βλεμματική επαφή και η ανταλλαγή συναισθημάτων ενθουσιασμού και χαράς.

Ας παίξουμε με τα αυτοκινητάκια!

Στο συγκεκριμένο παραδείγμα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτοκινητάκια. Ο γονέας δίνει ένα αυτοκινητάκι στο παιδί και το αφήνει να παίξει για μερικά λεπτά. Κάθεται δίπλα στο παιδί και δείχνει ενδιαφέρον παρατηρώντας το καθώς παίζει με αυτό. Μετά από λίγη ώρα, ο ίδιος παίρνει ένα πανομοιότυπο αυτοκινητάκι και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του παιδιού. Κάποια στιγμή το παιδί κοιτάει αυθόρμητα τον γονέα που έχει μπροστά του προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται.Τότε εκείνος μιλάει στο παιδί και εξηγεί ότι θέλει να παίξουν με τα αυτοκινητάκια μαζί. Παράλληλα όμως συνεχίζει να δίνει τον χώρο που χρειάζεται το παιδί.

Στην αρχή μπορεί το παιδί να θέλει να συνεχίζει να παίζει μόνο του και να μην θέλει να μοιραστεί την προσοχή του με άλλους. Ο γονέας φροντίζει να μην προκαλέσει το θυμό του παιδιού και του δίνει τον χρόνο που χρειάζεται. Με την συγκεκριμένη δραστηριότητα ενισχύεται η διατήρηση της προσοχής στο άλλο πρόσωπο και η μίμηση δραστηριοτήτων του παιδιού.

Εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!