Πώς θα αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο;
Για το παιδί ο ελεύθερος χρόνος έχει εξαιρετική σπουδαιότητα. Μέσα στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου, θα ηρεμήσει, θα παίξει, θα ζήσει την οικογενειακή ζωή και θα πραγματοποιήσει δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν πραγματικά. Οι γονείς συνειδητοποιούν με αυτόν τον τρόπο ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι άγονος αλλά δημιουργικός και αναγκαίος. Γι΄ αυτό το λόγο, μπορούμε να συμβάλλουμε και να τον περάσουμε ευχάριστα με το παιδί μας!
Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του παιδιού. Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν δυσκολίες στη κοινωνική μάθηση και τη μίμηση, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι, ακόμη και όταν παίζουν απομονωμένα, αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν τους άλλους, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την επιθυμία για συναναστροφή και παιχνίδι. Η δυσκολία στην επικοινωνία δεν ερμηνεύεται ως έλλειψη επιθυμίας για συναναστροφή αλλά αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων.
Αρχικά, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε το χώρο που θα δουλέψουμε με το παιδί, έτσι ώστε να περιορίσουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα, που αποσπούν την προσοχή του παιδιού. Αντικείμενα που προκαλούν την προσοχή του, όπως ο θόρυβος και κάθε είδους διασπαστικά στοιχεία, καλό είναι να εκλείπουν από την αρχή. Η δραστηριότητα που θα παρουσιάσω στο παρόν κείμενο, είναι μια αγαπημένη ενασχόληση μικρών και μεγάλων, το bowling.
Οι γονείς πριν ξεκινήσουν την δραστηριότητα, εξηγούν στο παιδί ότι θα παίξουν bowling με τις κορίνες και την μπάλα μαζί. Αν δεν έχετε κορίνες στο σπίτι, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε διάφορα ζωάκια ή παιχνίδια και να τα τοποθετήσετε όρθια στη σειρά. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, χρησιμοποιείτε λεκτική βοήθεια και σωματική καθοδήγηση για να κερδίσετε την προσοχή του παιδιού. Ο γονέας ξεκινάει πρώτος πετώντας την μπάλα στις κορίνες. Στο αμέσως επόμενο βήμα, όταν είναι η σειρά του παιδιού να πετάξει την μπάλα, ο ίδιος πρέπει να κάνει μια παύση και να αναμένει την αυθόρμητη βλεμματική επαφή από το παιδί, ώστε να του δώσει την μπάλα για να το πετάξει και αυτό με τη σειρά του. Όταν ρίξει την μπάλα, επιβραβεύουμε το παιδί και λέμε μπράβο! Σιγά σιγά το παιδί κατανοεί ποιο είναι το αίτημα από τον γονέα, και έτσι συνεχίζεται η αλληλεπίδραση με το παιδί.
Επιπρόσθετα, μπορούμε να ασχοληθούμε με μια διαφορετική πρόταση για να περάσουμε το χρόνο μας, όπως το να φτιάξουμε ένα κομπολόι από χάντρες . Οι γονείς είναι χρήσιμο να εξηγήσουν πριν ξεκινήσει η διαδικασία τι πρόκειται να ακολουθήσει, ώστε να προετοιμάσουν το παιδί για την δραστηριότητα. Η δουλειά του παιδιού είναι να δίνει τις χάντρες στον γονέα και εκείνος να φτιάξει το κομπολόι. Εάν το παιδί τα καταφέρει, τότε αναφέρει στο παιδί ότι θα τον μάθει να φτιάχνει ένα δικό του κομπολόι. Ο γονέας βάζει τις χάντρες που θα χρησιμοποιήσουν μέσα σε ένα κουτί και εξηγεί στο παιδί ότι αυτός δεν έχει ηγετική θέση αλλά συνεργάζονται μαζί για να κατασκευάσουν το κομπολόι. Κάθε φορά που χρειάζεται μια χάντρα, ζητά από το παιδί να του την δώσει, αρχικά με λεκτική επικοινωνία και εάν χρειαστεί με σωματική καθοδήγηση. Συχνά, μπορεί να ζητήσει από το παιδί να δει πόσο μεγάλο γίνεται το κομπολόι. Όταν τελειώσει η δραστηριότητα, αναφέρει στο παιδί ότι το κομπολόι είναι έτοιμο και μπορούν να το φωτογραφήσουν. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να ακολουθεί οδηγίες ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος του παιδιού ως συνεργάτης-βοηθός.
Εύχομαι να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!
