Ιδέες για ευχάριστες και σύντομες δραστηριότητες.

Όλοι οι γονείς θα ήθελαν να αφιερώσουν έστω και λίγο χρόνο καθημερινά για παιχνίδι με το παιδί τους. Όμως, γνωρίζουμε πως για τους περισσότερους γονείς αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με τους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας. Επίσης, σίγουρα θα έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνεται έστω και πέντε λεπτά ουσιαστικού παιχνιδιού με επικοινωνία, δηλαδή παιχνίδι που δεν θα περιλαμβάνει οθόνες. Παρ’ όλα αυτά, το Σαββατοκύριακο είναι κοντά και μπορεί να αναρωτιέστε πως μπορείτε να περάσετε διασκεδαστικό και εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά σας μέσα σε λίγα λεπτά; Παρακάτω έχουμε βρει κάποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές, γνωστικές, κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.

1. Μαθαίνοντας τα χρώματα: Βρείτε τουβλάκια, lego ή άλλα παιχνίδι που έχετε στο σπίτι και κολλήστε χρωματιστά χαρτόνια πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι ή το πάτωμα. Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει το αντικείμενο στην ανάλογη ομάδα με κριτήριο το χρώμα τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς πρώτοι για να εξηγήσετε το παιχνίδι στο παιδί σας. Αφού τελειώσετε με τα παιχνίδια που έχετε μαζέψει, μπορείτε να συνεχίσετε την δραστηριότητα με διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι και να τα κατηγοριοποιήσετε και αυτά με βάση το χρώμα τους. Τα παιχνίδια αναγνώρισης και ομαδοποίησης βοηθάνε στην εκμάθηση νέων εννοιών, στην ανάπτυξη της περιγραφικής τους ικανότητας, στην οργάνωση της σκέψης και σε άλλα πολλά!


Παρόμοιο παιχνίδι μπορείτε να παίξετε με φρούτα, λαχανικά ή ακόμα και με χρωματιστά ζαχαρωτά, δημητριακά για παιδιά που χρειάζονται πιο έντονο κίνητρο για την παραμονή τους στην δραστηριότητα.


2. Μαθαίνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά: Αφού βάλαμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην σωστή κατηγορία χρώματος τώρα μπορούμε να τα χωρίσουμε και στις δύο βασικές κατηγορίες φρούτο ή λαχανικό. Για αυτή την δραστηριότητα θα χρειαστείτε δύο μπολ ή κάποιο καλάθι και τα αντικείμενα (πλαστικά ή πραγματικά φρούτα και λαχανικά που έχουμε στο σπίτι μας) και τοποθετείστε τα στην ανάλογη ομάδα με κριτήριο την κατηγορία που ανήκουν. Για να εμπλουτίσετε αυτή την δραστηριότητα μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να περιγράψει το φρούτο ή το λαχανικό που κρατάει (χρώμα, υφή, γεύση). Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδανική για παιδιά με δυσκολίες στο λόγο και το λεξιλόγιο.


3. Παιχνίδι με αφρό ξυρίσματος: Χρωματίστε τον αφρό ξυρίσματος με διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής ή ζωγραφικής και αναμείξετε τα για να δημιουργήσετε νέα χρώματα. Έπειτα ζωγραφίστε με αυτό τον αφρό σε ένα μεγάλο χαρτόνι και αφήστε το παιδί να επεξεργαστεί και να ανακατευτεί με τον αφρό. Αυτό το παιχνίδι έχει ως στόχο την απτική αμυντικότητα. Αν θέλετε να εξελίξετε και άλλο αυτό το παιχνίδι, τότε μπορείτε να ζωγραφίσετε με μαρκαδόρο βουναλάκια, συννεφάκια και σχήματα (πχ .κύκλο, τετράγωνο, τρίγωνο) και ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει με τον αφρό αυτά τα σχέδια, με αποτέλεσμα την εξέλιξη της προγραφής.


Να έχετε όμορφα και δημιουργικά παιχνίδια!