ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΟΙΞΗ!


Καθώς ο χειμώνας και το κρύο αποχωρεί σιγά σιγά, τη θέση του έρχεται να πάρει η άνοιξη και ο ήλιος. Ο ερχομός της συγκεκριμένης εποχής σηματοδοτεί την άνθιση των λουλουδιών και την εμφάνιση μικρών εντόμων, όπως μελισσών και πεταλούδων, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στoν κύκλο της ζωής στη φύση.

Ένας τρόπος για να μιλήσουμε στους μαθητές για τη πεταλούδα είναι να τη ζωγραφίσουμε με «διασκεδαστικό» τρόπο και έπειτα να εξηγήσουμε τα διάφορα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει, όπως τα φωτεινά χρώματα της και τη συμμετρία στα φτερά της. Συμμετρικά είναι τα αντικείμενα, οι εικόνες, τα σχήματα, που αν χωριστούν στη μέση με μια γραμμή, τότε τα δυο κομμάτια είναι ακριβώς τα ίδια.

Την συμμετρία την παρατηρούμε στη φύση με τον πιο όμορφο τρόπο.

Στις πεταλούδες!
Τώρα φτιάξτε και εσείς τη δική σας συμμετρική πεταλούδα.

Σε αρχικό στάδιο, μπορείτε να εκτυπώσετε το φύλλο εργασίας με το σχέδιο της πεταλούδας και έπειτα να χρησιμοποιήσετε χρώματα τέμπερες για να το ζωγραφίσετε. Προτού ξεκινήσετε τη χειροτεχνία, θα ήταν χρήσιμο με ένα μολύβι να έχετε «χωρίσει» σε μέρη το ένα φτερό της πεταλούδας, ώστε το παιδί να ζωγραφίζει με διαφορετικό χρώμα κάθε φορά μέσα στα όρια που έχετε διαμορφώσει. Προτρέπετε το παιδί με την βοήθεια σας, να χρησιμοποιήσει το πινέλο και να διαλέξει ένα χρώμα που του αρέσει. Με διαφορετικό χρώμα κάθε φορά, συνεχίζετε και χρωματίζετε το υπόλοιπο φτερό του σχεδίου σας. Αφού το ολοκληρώσετε, εξηγείτε στο παιδί για τα χρώματα που έχετε τοποθετήσει μαζί και πως τα φτερά της πεταλούδας έχουν το ίδιο σχήμα, και τα δύο. Επομένως, εάν τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο θα αποκτήσει και το άλλο φτερό τα ίδια χρώματα με το πρώτο. Διπλώνετε το «άσπρο» φτερό πάνω στο χρωματισμένο και στη συνέχεια το ανοίγετε. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως τώρα απέκτησε χρώμα και το δεύτερο φτερό με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που χρωματίσατε το πρώτο! Έτοιμη η χειροτεχνία μας!

Επιπρόσθετα, σας προτείνουμε μια ακόμη δραστηριότητα χειροτεχνίας για να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια υφάσματος που δεν χρειάζεστε πλέον, διάφορα κουμπιά, χρωματιστά φύλλα Α4 κομμένα σε μικρότερα μέρη και ο,τιδήποτε υλικό έχετε που να μπορείτε να κολλήσετε στο χαρτί. Στους κύκλους μπορείτε να κολλήσετε τα κουμπιά και γύρω γύρω τα κομματάκια από χαρτί ή όποιο υλικό έχετε. Ο μαθητής εξασκείται στην λεπτή κινητικότητα των δακτύλων και την συνεργασία καθώς παράλληλα ενθαρρύνεται να εκτελεί ενέργειες, όπως το πιάνω ( το εκάστοτε υλικό), κόβω και κολλάω.

Εύχομαι να περάσετε ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο!