top of page

Ευχάριστες Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου

Ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται τον ελεύθερο χρόνο του ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις διαθέσεις, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του. Ταυτόχρονα, ο ελεύθερος χρόνος συνήθως αξιοποιείται για δραστηριότητες αυτοφροντίδας (π.χ. ξεκούραση, προσωπική περιποίηση), αυτοβελτίωσης (π.χ. εκπαίδευση), ψυχαγωγίας (π.χ. θέατρο, σινεμά) και ενδυνάμωσης/ενίσχυσης των σχέσεών μας με τα άτομα που αγαπάμε (π.χ. βελτίωση επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης).

Το παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός και ευχάριστος τρόπος για περάσουμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί μας, όχι μόνο το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και με κάθε ευκαιρία. Παίζοντας, τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρία, μπορούν να μάθουν, να ενισχύσουν τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες και φυσικά να διασκεδάσουν κάνοντας πράγματα μαζί με τους γονείς ή/και τα αδέλφια τους.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, σας προτείνουμε μία ομάδα δραστηριοτήτων, με παιγνιώδη χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός ή/και εκτός σπιτιού. Τα υλικά που απαιτούνται είναι μία τράπουλα (οποιουδήποτε είδους τράπουλα, απλή, uno, tichu κ.α.) και ίσως μολύβι και χαρτί που εύκολα μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι.

Η βασική δομή του παιχνιδιού είναι η εξής: Παίρνετε την τράπουλα και κάθεστε απέναντι από το παιδί σας, σε ένα μικρό τραπέζι, ή στο πάτωμα. Τα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας, αν υπάρχουν, παίρνουν τις υπόλοιπες θέσεις. Ανακατεύετε τις κάρτες/φύλλα της τράπουλας και τοποθετείτε μία κάρτα ανοικτή στο κέντρο του τραπεζιού. Έπειτα, μοιράζετε κάρτες στους παίκτες. Ξεκινήστε πρώτοι. Δείτε αν κάποια από τις κάρτες σας ταιριάζει με αυτή που είναι κάτω. Αν όχι τραβήξτε από την στοίβα. Όταν η κάρτα ταιριάζει με αυτήν που είναι κάτω παίρνετε και τις δύο κάρτες μαζί και τις τοποθετείτε σε μία άλλη στοίβα δίπλα σας. Στη συνέχεια δείξτε (λεκτικά ή μη) στο παιδί σας ότι είναι η σειρά του, προκειμένου να επαναλάβει την διαδικασία που κάνατε και εσείς. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα της στοίβας.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι το παιδί να αντιστοιχίσει ένα από τα στοιχεία (χρώμα, σχήμα, αριθμό) του φύλλου που κάθε φορά είναι ανοικτό πάνω στο τραπέζι με κάποιο από αυτά που έχει, ή που θα τραβήξει από την στοίβα.

Το παιχνίδι αυτό μπορεί να τροποποιηθεί, να γίνει πιο εύκολο ή πιο δύσκολο/σύνθετο, ώστε να ταιριάζει στο κάθε παιδί. Για παράδειγμα, 1) μπορεί να αλλάξει ο σκοπός του: την μια οι κάρτες να πρέπει να αντιστοιχούν ως προς το χρώμα και την άλλη ως προς το σχήμα. 2) Τα φύλλα μπορούν να μοιραστούν, ή και όχι. Όταν μοιράζονται, μπορούν να δοθούν από 2 μέχρι και 7 φύλλα (κάθε φορά όλοι οι παίκτες παίρνουν τον ίδιο αριθμό καρτών). Αν δεν μοιραστούν φύλλα, οι παίκτες τραβούν με την σειρά τους κάρτες από την στοίβα. 3) Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Δηλαδή, μπορεί ο παίκτης να τραβάει φύλλα μέχρι να βρει κάποιο που να ταιριάζει, ή να έχει την δυνατότητα να τραβήξει μόνο μία κάρτα την φορά. 4) Τα φύλλα που τραβούν οι παίκτες από την στοίβα μπορούν να τα κρατούν ή να τα βάζουν πίσω στην στοίβα, βέβαια στην κάτω πλευρά της. 5) Υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθεί σκορ, π.χ. είτε με την μορφή πόντων, είτε με βάση τον αριθμό των καρτών που έχει ο κάθε παίχτης στο τέλος του παιχνιδιού. 6) Ακόμη, μπορείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας, αναφορικά με τα χρώματα ή τα σχήματα που αντιστοιχεί κ.α. Τέλος, 7) τα φύλλα με φιγούρες, ή οι ιδικές κάρτες μπορούν είτε να παραμείνουν, είτε να αφαιρεθούν πλήρως από την στοίβα.

Μέσα από αυτήν, ή/και αντίστοιχες δραστηριότητες, τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα, παρέα με τα άτομα που αγαπούν, ενώ παράλληλα μαθαίνουν. Παραδείγματος χάριν, μαθαίνουν να περιμένουν την σειρά τους και να αναγνωρίζουν κοινωνικές συμβάσεις, όπως το κάθομαι στην καρέκλα μου, νεύματα κ.α. Ταυτόχρονα, εξασκούν την οπτική τους διάκριση και την λεπτή τους κινητικότητα. Τέλος, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν χρώματα, σχήματα ή/και αριθμούς, ενώ κατανοούν βασικές προμαθηματικές δεξιότητες, όπως αυτή της ταύτισης και της αντιστοίχισης.

Μην φοβηθείτε να αυτοσχεδιάσετε!

Καλό Σαββατοκύριακο!


13 views0 comments
bottom of page