top of page

Δραστηριότητες για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με το παιδί μας!

Η δραστηριότητα που θα προτείνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη συνεργασία σας με το παιδί και την καλή διάθεση. Κύριος άξονας της δραστηριότητας είναι ο προσανατολισμός στο χώρο και η αντίληψη του σώματος μας σε αυτόν. Αυτές οι δυο έννοιες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους διότι για να προσανατολιστεί το παιδί μέσα στο χώρο, χρειάζεται να ανατρέξει στο σώμα του και να καθορίσει τη θέση που κατέχει σε σχέση με τα αντικείμενα γύρω του. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορεί να κατανοήσει χωροταξικές έννοιες όπως ψηλά, χαμηλά, πίσω, εμπρός, μεγάλο, μικρό.

Έχει αποδειχθεί πως για να κατακτήσουμε τη δεξιότητα της ανάγνωσης και της γραφής είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, ο συντονισμός του χεριού με το μάτι και ο προσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο. Η ψυχοκινητική προσέγγιση της γραφής βασίζεται στη κίνηση του σώματος στο φυσικό χώρο, η οποία προκαλεί βιώματα που κατακτώνται από το παιδί και μεταφέρονται έπειτα στο γραφικό χώρο. ( Furth και Wachs, 1975). Συνεπώς, η σωματογνωσία και και ο συντονισμός των κινήσεων είναι τα κύρια στοιχεία της ψυχοκινητικής εικόνας του παιδιού. Επιδίωξη μας είναι να κινεί το σώμα του ή μέρη του σώματος ακολουθών τις συγκεκριμένες οδηγίες κάθε φορά.

Αρχικά μπορούμε να βρούμε μια γωνιά στο σπίτι και να δημιουργήσουμε ελεύθερο χώρο. Θα χρειαστούμε δυο καρέκλες, μία για τον γονέα και μία για το παιδί. Τοποθετούμε τις καρέκλες τη μια δίπλα στην άλλη και καθόμαστε στην μία εμείς και προτρέπουμε το παιδί να καθίσει στην άλλη καρέκλα. Στη συνέχεια, καθόμαστε δεξιά από την καρέκλα στο πάτωμα και εξηγούμαι πως είμαστε στο πλάι δεξιά. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στο αριστερά από την καρέκλα, πίσω από την καρέκλα και μπροστά από την καρέκλα. Οι λεκτικές μας οδηγίες είναι σύντομες και σαφείς για να γίνονται εύκολα κατανοητές. Έπειτα, αφαιρούμε τις καρέκλες από τον χώρο και βάζουμε ένα τραγουδάκι που γνωρίζουμε πως αρέσει στο παιδί. Εάν έχουμε στεφάνια, τότε χρησιμοποιούμε δύο αλλιώς παίρνουμε σπάγκο και δημιουργούμε δύο κύκλους. Εξηγούμε πως όσο παίζει το τραγούδι, κάνουμε γύρω-γύρω από τον κύκλο που φτιάξαμε και μόλις σταματήσει η μουσική καθόμαστε μέσα στον κύκλο. Συνεχίζουμε την διαδικασία για όσο διαρκεί η μουσική που έχουμε επιλέξει. Τέλος, παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο και το γεμίζουμε με κουμπιά σε δυο διαφορετικά μεγέθη, μικρά και μεγάλα. Χρησιμοποιούμε τον έναν κύκλο που φτιάξαμε προηγουμένως και ζητάμε από το παιδί να τοποθετήσει τα μεγάλα κουμπιά μέσα στον κύκλο και τα μικρά έξω από αυτόν.

Εν κατακλείδι, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν με ευχάριστο τρόπο να βοηθήσουν το παιδί να γνωρίσει το σώμα του και να αναπτύξει τον προσανατολισμό του στο χώρο.

Εύχομαι να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!








bottom of page