ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ

Αισθητηριακές ιστορίες ( sensory stories).


Αρκετές φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν και πολλές αισθητηριακές δυσκολίες. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να νιώθουν πάνω τους συγκεκριμένες υφές ρούχων με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκολία στο να τα φορέσουν και αν τελικά τα φορέσουν, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε κάποια δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει με δυνατούς θορύβους, με διάφορες υφές φαγητών, το νερό, με τη μετάβαση σε μέρη με πολύ κόσμο κ.α. Οι αισθητηριακές ιστορίες συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις συγκεκριμένες δυσκολίες.

Οι «αισθητηριακές ιστορίες» χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες αισθητηριακές μεθόδους για να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί τα ερεθίσματα που του προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Οι μέθοδοι βασίζονται στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Το παιδί δέχεται χαλαρωτικές αισθητηριακές προσλαμβάνουσες στην αρχή, κατά την διάρκεια και το τέλος της δραστηριότητας. Το παιδί μέσω των ερεθισμάτων γίνεται περισσότερο ήρεμο σιγά σιγά. Οι συγκεκριμένες ιστορίες δίνουν επομένως, σε παιδιά λεκτικά και μη, την ευκαιρία να μοιραστούν τη διαδρομή μιας ιστορίας, στηριζόμενα στις αισθήσεις.

Οι «αισθητηριακές ιστορίες» είναι συνήθως μικρές και περιεκτικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα παρουσιάσω την ιστορία της πολικής αρκούδας. 1) Τα λόγια της ιστορίας είναι τα παρακάτω : Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,πού πήγες;

Πήγα μια βόλτα

στο κρύο, απαλό χιόνι.

Πάνω από τα βουνά

και πολύ ψηλά,

Έχει κρύο και άνεμο

όταν είσαι κοντά στον ουρανό

Χτυπήστε ένα τύμπανο για να ενθαρρύνετε να πατήσει το παιδί στον ρυθμό. Κρατήστε ένα σταθερό ρυθμό για να το διευκολύνετε αρχικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα όπως μαξιλάρια για να δημιουργήσετε διαβαθμίσεις. Περπατήστε πάνω και κάτω σε διαβαθμισμένα επίπεδα. Μπορείτε τώρα να αυξήσετε τον ρυθμό και θα περπατάτε πάνω σε αυτόν πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά Ανοίξτε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα χειρός να φυσήξει στα παιδιά καθώς κινούνται. Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία όταν μετακινείστε: προχωράω γρήγορα, προχωράω αργά, φυσάω.

2). Το δεύτερο μέρος της ιστορίας συνεχίζει και τα λόγια είναι τα εξής :

Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,

πήγες κάπου ωραία;

Πήγα μια βόλτα

στον παγωμένο πάγο.

Τα πόδια μου βράχηκαν

και πήγα για μια «τσουλήθρα»,

Ένιωσα πολύ καλά,

καθώς άρχισα να γλιστράω.

Παγώστε σε μια μικρή λεκάνη πάγο και μερικά παγάκια και τοποθετήστε τα έπειτα σε μια μεγάλη λεκάνη ώστε τα παιδιά να βάλουν τα χέρια τους για να νιώσουν πως λιώνει και στάζει. Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε μερικά μικρά πολικά ζώα του κόσμου για να γλιστρήσουν πάνω από τον πάγο και στο νερό που λιώνει.

Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία καθώς εξερευνούν: πάγος, γλιστράω, τσουλήθρα, ωραίαα, πάγος, γλιστράω, τσουλήθρα, ωραίαα..

3). Στο τρίτο μέρος της ιστορίας τα λόγια είναι τα παρακάτω:

Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,

Τι άκουσες;

Καλέσματα στον αέρα από την

φώκια, τη κουκουβάγια και το ελάφι.

Το χιόνι στροβιλίστηκε γύρω μου,

ο άνεμος άρχισε να ουρλιάζει,

Συνέχισα προσεκτικά

και άφησα το γρύλισμα μου.