ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ
Αισθητηριακές ιστορίες ( sensory stories).
Αρκετές φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν και πολλές αισθητηριακές δυσκολίες. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να νιώθουν πάνω τους συγκεκριμένες υφές ρούχων με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκολία στο να τα φορέσουν και αν τελικά τα φορέσουν, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε κάποια δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει με δυνατούς θορύβους, με διάφορες υφές φαγητών, το νερό, με τη μετάβαση σε μέρη με πολύ κόσμο κ.α. Οι αισθητηριακές ιστορίες συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις συγκεκριμένες δυσκολίες.
Οι «αισθητηριακές ιστορίες» χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες αισθητηριακές μεθόδους για να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί τα ερεθίσματα που του προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Οι μέθοδοι βασίζονται στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Το παιδί δέχεται χαλαρωτικές αισθητηριακές προσλαμβάνουσες στην αρχή, κατά την διάρκεια και το τέλος της δραστηριότητας. Το παιδί μέσω των ερεθισμάτων γίνεται περισσότερο ήρεμο σιγά σιγά. Οι συγκεκριμένες ιστορίες δίνουν επομένως, σε παιδιά λεκτικά και μη, την ευκαιρία να μοιραστούν τη διαδρομή μιας ιστορίας, στηριζόμενα στις αισθήσεις.
Οι «αισθητηριακές ιστορίες» είναι συνήθως μικρές και περιεκτικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα παρουσιάσω την ιστορία της πολικής αρκούδας. 1) Τα λόγια της ιστορίας είναι τα παρακάτω : Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,πού πήγες;
Πήγα μια βόλτα
στο κρύο, απαλό χιόνι.
Πάνω από τα βουνά
και πολύ ψηλά,
Έχει κρύο και άνεμο
όταν είσαι κοντά στον ουρανό
Χτυπήστε ένα τύμπανο για να ενθαρρύνετε να πατήσει το παιδί στον ρυθμό. Κρατήστε ένα σταθερό ρυθμό για να το διευκολύνετε αρχικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε αντικείμενα όπως μαξιλάρια για να δημιουργήσετε διαβαθμίσεις. Περπατήστε πάνω και κάτω σε διαβαθμισμένα επίπεδα. Μπορείτε τώρα να αυξήσετε τον ρυθμό και θα περπατάτε πάνω σε αυτόν πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά Ανοίξτε έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα χειρός να φυσήξει στα παιδιά καθώς κινούνται. Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία όταν μετακινείστε: προχωράω γρήγορα, προχωράω αργά, φυσάω.
2). Το δεύτερο μέρος της ιστορίας συνεχίζει και τα λόγια είναι τα εξής :
Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,
πήγες κάπου ωραία;
Πήγα μια βόλτα
στον παγωμένο πάγο.
Τα πόδια μου βράχηκαν
και πήγα για μια «τσουλήθρα»,
Ένιωσα πολύ καλά,
καθώς άρχισα να γλιστράω.
Παγώστε σε μια μικρή λεκάνη πάγο και μερικά παγάκια και τοποθετήστε τα έπειτα σε μια μεγάλη λεκάνη ώστε τα παιδιά να βάλουν τα χέρια τους για να νιώσουν πως λιώνει και στάζει. Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε μερικά μικρά πολικά ζώα του κόσμου για να γλιστρήσουν πάνω από τον πάγο και στο νερό που λιώνει.
Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία καθώς εξερευνούν: πάγος, γλιστράω, τσουλήθρα, ωραίαα, πάγος, γλιστράω, τσουλήθρα, ωραίαα..
3). Στο τρίτο μέρος της ιστορίας τα λόγια είναι τα παρακάτω:
Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,
Τι άκουσες;
Καλέσματα στον αέρα από την
φώκια, τη κουκουβάγια και το ελάφι.
Το χιόνι στροβιλίστηκε γύρω μου,
ο άνεμος άρχισε να ουρλιάζει,
Συνέχισα προσεκτικά
και άφησα το γρύλισμα μου.
Δημιουργήστε μια χιονοθύελλα χρησιμοποιώντας εάν έχετε κομφετί, κομματάκια από χαρτί Α4 που έχετε κόψει και τέλος, χρησιμοποιήστε αλεύρι πασπαλισμένο με ένα σουρωτήρι για να δημιουργήσετε το χιόνι που πέφτει. Αναδημιουργήστε τον ψυχρό άνεμο χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα ή ανεμιστήρα χειρός.
Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία όπως αυτές : παγώνω, και γρρ για τον βρυχηθμό.
4). Στο τέταρτο μέρος της ιστορίας τα λόγια είναι τα εξής:
Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,
τι είδες;
Είδα καθαρό νερό,
να τρέχει τόσο άγριο και ελεύθερο.
Πήδηξα αμέσως μέσα
και είχα μια ψυχρή έκπληξη,
κολύμπησα απέναντι γρήγορα
και στέγνωσα τον εαυτό μου.
Ετοιμάστε κρύο νερό σε βαθιά λεκάνη ώστε τα παιδιά να βουτήξουν και
πιτσιλίσουν τα χέρια και τα πόδια τους. Μπορείτε να βάλετε σε μια μικρότερη λεκάνη λίγο νερό και να δημιουργήσετε μια λακκούβα για να πατήσουν με τα πόδια τους.
Χρησιμοποιήστε πέτρες σε ένα πλαστικό μπουκάλι για να δημιουργήσετε έναν ήχο καθώς κουνιούνται για να γίνουν στεγνοί και να διώξουν τα νερά από τα χέρια και τα πόδια τους.
Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία όπως αυτές : βουτιά, πατάω, σπλαςς.
5). Το τελευταίο μέρος της ιστορίας έχει τα παρακάτω λόγια :
Πολική αρκούδα, πολική αρκούδα,
πως αισθάνεσαι;
Είμαι κρύος και κουρασμένος και
Χρειάζομαι ένα καλό γεύμα.
Θα ψάξω ήσυχα για φαγητό
και θα περπατώ προσεκτικά,
Μετά θα επιστρέψω στη σπηλιά μου
για έναν βαθύ βαθύ ύπνο.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σκοτεινή σπηλιά για να μπουν τα παιδιά μέσα.
Μία επιλογή είναι με ένα σεντόνι να καλύψετε το τραπέζι και να μπουν κάτω από αυτό, εκτός και αν επιθυμείτε επιπλέον χώρο για να τη φτιάξετε. Έπειτα, τα παιδιά μπορούν να καλυφθούν με κουβέρτες και να τους παρέχετε φακούς για να εξερευνήσουν το σπήλαιο.
Επαναλάβετε τις λέξεις από την ιστορία όπως αυτές : βήμα αργό, σσσςς.
Επομένως, αυτά είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται η συγκεκριμένη ιστορία και ελπίζω να αρέσει και στα παιδιά!
